Perustietoja amisseista

Amissit ovat anabaptistinen kristillinen ryhmä. Amisseja on noin 240 000 jäsentä tällä hetkellä, mutta uskonnon kannattajamäärät kasvavat kuitenkin jatkuvasti. Kaikista eniten amisseja asuu Pennsylvaniassa sekä Ohiossa, jossa on amissiyhteisöjä. Heillä on oma kieli, joka on saksan, hollannin ja englannin sekoitusta. Amissien pääelinkeino on maatalous.



Heille uskonto on iso osa päivittäistä elämää ja ajatusmaailmaa. Tämä johtuu siitä että heidät kasvatetaan tiukalla uskonnollisella kurinpidolla, joka näkyy myöhemmässäkin elämässä. Tähän kurinpitoon ja tarkkaan elämäntyyliin kuuluu muun muassa se, että heidän elämä on yksinkertaista, eikä teknologiaa käytetä ollenkaan, esimerkiksi autot ja pyörät ovat kielletty ja ne on korvattu hevoskärryillä sekä ruoan teko tapahtuu alkeellisin tavoin. Amissit näkevät muun ulkomaailman ja uskonnon kannattajat pahoina niin että oma, melko kurinalainen ja pitkälle viety, tapa harjoittaa uskontoa on ainoa oikea tapa.

Aineellisuus


Amissien sähkölaitteiden ja muiden tavaroiden välttämisen lisäksi on tarkat ulkonäkö määräykset:
Pukeutumistyyli miehillä: 
-hiukset leikataan korvien yläpuolelta tasaisesti
-ei saa olla jakausta
-vaatteina mustat housut ja paita, joka on yleensä valkoinen, mutta voi olla myös muun värinen
-ulkona hatut: olkihattu kesäisin ja musta villahattu talvisin
-parta kasvatetaan kun mies menee naimisiin tai kun täyttää 40 vuotta
-ei viiksiä. 
Kuvahaun tulos haulle amish



Pukeutumistyyli naisilla: 
-hiuksia ei leikata
-ne pidetään nutturalla joka laitetaan päähineeseen
-mekot ovat vähintään polviin asti
-vaatteiden väri on harmaasta tummanpunaiseen neutraaleissa väreissä
-minkään ihokarvojen leikkaaminen ei ole sallittua
Kuvahaun tulos haulle amish people

Moraali

Amissien moraaliin kuuluu tietenkin ensimmäisenä se, että eletään yksinkertaisesti ilman teknologiaa, autoja, polkupyöriä ja muita moderneja tavaroita. Tämän lisäksi amisseilla on piirteitä joita pidetään ihanteellisina ja johin jokaisen olisi pyrittävä. Näihin kuuluu muun muassa nöyryys, tottelevaisuus, ja Jumalaa ja yhteisöään palveleva henkilö.Kuvahaun tulos haulle amish 
Tärkeänä tehtävänä pidetään Jumalan palvelemista ja elämän elämistä puhtaasti Jumalan oppien mukaisesti. Koulutus ei ole amisseille niinkään tärkeää, vaan tärkeämpänä pidetään hyvin tehtyä raskasta työtä.
Naiset eivät saa leikata hiuksia eikä miehet partaa naimisiinmenon jälkeen, sillä sitä pidetään syntisenä. Miehet eivät myöskään saa kasvattaa viiksiä, sillä se muistuttaa sotia johtaneista upseereista 1700-luvulla

Rituaalit

Kuvahaun tulos haulle amish serviceAmisseille rituaalit ovat tärkeä osa päänmenoja. Joka toinen sunnuntai järjestetään sunnuntai aamun jumalanpalvelus. Jumalanpalveluksen paikkana on aina eri yhteisön jäsenten kodit. Jumalanpalveluksessa lauletaan 3-4 tuntia jonka jälkeen syödään itse leivottua ehtoollisleipää. 



Kuvahaun tulos haulle amish baptismSeuraava rituaali on kaste. Kaste suoritetaan 16-22 vuotiaana (tai muulloin rumpsringan jälkeen). Kasteen ottaminen vastaan on samalla ilmoitus siitä, että on päättänyt jäädä seurakuntaan, eikä jättää perhettään. 





Seuraavana on Rumpsingra, joka on 14-16 vuotiaiden aikuistumisriitti, jossa nuoret pääsevät tutustumaan ensi kertaa ilman rajoja ulkomaailmaan. Tapahtuman jälkeen nuoret saavat itse päättää jäävätkö he elämään amissiyhteisöön vai vaihdetaanko elämäntapaa ns. “normaaliin”. Jos päättää että ei jää amissiyhteisöön joutuu mitä luultavimmin hylkäämään perheensä ja yhteisönsä. 


Lisäksi rituaaleja ovat häät ja lopulta hautajaiset.
Kuvahaun tulos haulle amish wedding 


Yhteisöllisyys

Kuvahaun tulos haulle amishAmissit elävät hyvin yhteisöllistä elämää. Amissit kokoontuvat kaksi kertaa kuukaudessa toistensa koteihin kuuntelemaan piispan saarnaa. Amissien omissa yhteisöissä eli kylissä tunnetaan kaikki. Jos yhteisön jäsenten määrä pääsee ylittämään 200 henkilöä, se jaetaan kahteen ryhmään ja toiselle ryhmälle rakennetaan vähän matkan päähän vanhasta kylästä uusi kylä.
Yhteisöt ovat hyvin tiiviitä, joka näkyy jo siinä että 90% nuorista palaavat rumspringan jälkeen takaisin amissien yksinkertaiseen elämään jopa nähtyään ulkomaailman ja koettuaan teknologian ja kaiken muun siihen kuuluvan. Tämä on nuorten oma päätös, josta huomaa miten läheinen oma yhteisö ja läheiset ovat amisseille.
Yhteiset säännöt ovat hyvin tiukat, jotka siis myös rajoittavat elämää. Yhteisöjä voisi kutsua ankariksi, mutta se on normaalia amisseille, eikä tiukkuutta oteta negatiivisena vaan enemmän välittävänä ja järjestystä pitävänä ominaisuutena.